ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΚΑΤΟΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ : 2162001010 g1981papaspyrou@gmail.com
Επιλογή Σελίδας

H Υπερτροφία Ρινικών Κογχών και η Σκολίωση Ρινικού Διαφράγματος (Στραβό διάφραγμα) είναι οι βασικοί ανατομικοί παράγοντες που οδηγούν στη ρινική αναπνευστική δυσχέρεια. Ενώ παλιότερα θεωρούσαμε το διάφραγμα την κυριότερη αιτία ανεπαρκούς ρινικής αναπνοής, έχει πλέον αποδειχθεί ότι οι υπερτροφικές κόγχες παίζουν συχνά σημαντικοτερο ρόλο και σε πολλές περιπτώσεις η συρρίκνωση τους αρκεί από μόνη της να φέρει το επιθυμητό αναπνευστικό αποτέλεσμα.

 

Η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος είναι μία συνηθισμένη πάθηση κατά κανόνα συγγενής και λιγότερο επίκτητη και απαντάται στο 80% και πλέον σε άρρενες. Στην καθομιλουμένη διατυπώνεται σαν «κοκκαλάκι στη μύτη», ή «στραβό διάφραγμα», ή «κρεατάκια στη μύτη».

 

ΙΓΜΟΡΙΤΙΔΑ – ΠΑΡΑΡΡΙΝΟΚΟΛΠΙΤΙΔΑ

Oι παραρρίνιοι κόλποι είναι ειδικά “ δωμάτια “ που βρίσκονται κάτω, ανάμεσα, πάνω και πίσω από τα μάτια.

 

Η ιγμορίτιδα είναι η λοίμωξη του ιγμορείου άντρου, του παραρρίνιου δηλαδή κόλπου κάτω από τα μάτια. Η πιθανότητα λοίμωξης στο ιγμόρειο και στους υπόλοιπους παραρρίνιους κόλπους πολλαπλασιάζεται σε άτομα με στραβό διάφραγμα και υπερτροφικές κόγχες, αφού όταν ο αέρας στη μύτη δεν κυκλοφορεί ελεύθερα, τα μικρόβια “ φωλιάζουν “ πιο εύκολα και παραμένουν μες στη μύτη καθιστώντας πιο δύσκολη και χρονοβόρα τη θεραπεία.

 

Ιγμορίτιδα – Εκροή πύου από το στόμιο του ιγμορείου

Ενδοσκοπική Eικόνα Παραρρινοκολπίτιδας με Ρινικές Εκκρίσεις

Ενδοσκοπική Eικόνα Παραρρινοκολπίτιδας με Οπισθορρινικές Εκκρίσεις

Στις περιπτώσεις που η αρχική φαρμακοθεραπεία δεν αποδώσει, συνίσταται η χειρουργική επέμβαση με υπερσύγχρονο ενδοσκοπικό εξοπλισμό που βασικό στόχο έχει την ελευθερη ροή του αέρα στη μύτη, αποτρέποντας έτσι τη συσσώρευση και λίμναση των μικροβίων που προκαλούν την ιγμορίτδα και παραρρινοκολπίτιδα.

Ενδοσκοπική Χειρουργική  Ρινός και Παραρρινίων με κάμερα υψηλής ευκρίνειας

Η παθοφυσιολογία των πολυπόδων στις ρινικές κοιλότητες και στα παραρρίνια δεν έχει πλήρως διαλευκανθεί. Αρκετοί πάντως από τους ασθενείς με πολύποδα στη μύτη έχουν αλλεργικό υπόστρωμα και ακόμη ένα μικρότερο ποσοστό παράλληλα με τους πολύποδες στη μύτη και στα παραρρίνια αναφέρει και κρίσεις βρογχικού άσθματος.