Υπερτροφία Ρινικών Κογχών
H Υπερτροφία Ρινικών Κογχών και η Σκολίωση Ρινικού Διαφράγματος (Στραβό διάφραγμα) είναι οι βασικοί ανατομικοί παράγοντες που οδηγούν στη ρινική αναπνευστική δυσχέρεια. Ενώ παλιότερα θεωρούσαμε το διάφραγμα την κυριότερη αιτία ανεπαρκούς ρινικής αναπνοής, έχει πλέον αποδειχθεί ότι οι υπερτροφικές κόγχες παίζουν συχνά σημαντικοτερο ρόλο και σε πολλές περιπτώσεις η συρρίκνωση τους αρκεί από μόνη της να φέρει το επιθυμητό αναπνευστικό αποτέλεσμα. Με αυτή τη λογική λοιπόν αντιλαμβάνεται κανείς ότι με τη συρρίκνωση των Κογχών είναι δυνατό να αποφευχθεί εντελώς μια εγχείρηση Διαφράγματος έστω και με την ελάχιστη σήμερα ταλαιπωρία που μπορεί να την συνοδεύει.
Παραδείγματα Υπερτροφίας Ρινικών Κογχών
Διαφορετικά μεγέθη ρινικών κογχών και η στένωση που δημιουργούν
Σε εκατοντάδες περιστατικά έχω εφάρμοσει τη διαθέσιμη Βιοτεχνολογία που στηριζόταν σε επιστημονικές Διεθνείς μελέτες χειρουργώντας με, Μονοπολική και Διπολική Διαθερμία, Κρυοπηξία, Υπέρηχο, Ραδιοσυχνότητες και Laser CΟ2.
Χειρουργικός Υπέρηχος για άμεση βελτίωση της ρινική αναπνοής στο ιατρείο ή στην κλινική
Εφαρμογή ραδιοσυχνοτήτων για άμεση βελτίωση της ρινική αναπνοής στο ιατρείο ή στην κλινική
Τελευταία χρησιμοποιώ ιδιαίτερα το Laser Diode Εύκαμπτης Ίνας 1mm. Η υπερσύγχρονη αυτή τεχνολογία έχει σαφή πλεονεκτήματα έναντι όλων των άλλων μεθόδων που έχουν εφαρμοστεί και που ο ίδιος έχω προσωπική εμπειρία.
Το μέγιστο πλεονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι ότι με το ειδικό Laser Εύκαμπτης Ίνας η καυτηρίαση γίνεται υποβλεννογόνια με Tunnel 1mm χωρίς να καταστρέφεται ο επιφανειακός βλεννογόνος και το επιθήλιο των κογχών, πράγμα που συμβαίνει κατά κανόνα με όλες τις άλλες προαναφερθείσες μεθόδους.
Εικόνα από Συρρίκνωση Ρινικων Κογχών με Diode Laser στο Ιατρείο
Το υποβλεννογόνιο τμήμα της Ρινικής Κόγχης, χαρακτηρίζεται από πλουσιότατο φλεβικό δίκτυο με πολλαπλές αναστομώσεις. Ο ασθενής λοιπόν μας λέει ότι όταν ξαπλώνει αριστερά, μπουκώνει η αριστερή μύτη, όταν γυρίζει δεξιά μπουκώνει η δεξιά. Αυτό στην Ιατρική το λέμε Αγγειοκινητική Ρίνιτιδα.
Οι φλέβες δεν έχουν μυικό χιτώνα για να μπορούν να περιορίζουν «την πλημμύρα» του αίματος που μετακινείται αριστερά – δεξιά κατά την αλλαγή της κεφαλής μας στο κρεβάτι. Το ειδικό αυτό λοιπόν Laser προσροφάται πρώτιστα από το κόκκινο χρώμα της αιμοσφαιρίνης και άρα εξαχνώνει και συρρικνώνει το φλεβικό δίκτυο που εμπεριέχει το αίμα, κύριο συστατικό του οποίου είναι η αιμοσφαιρίνη.
Εικόνα από την Τεχνική Συρρίκνωσης Ρινικών Κογχών με Diode Laser στο Ιατρείο
Με το πέρας λοιπόν της επέμβασης, το μεγαλύτερο μέρος του υπό τον βλεννογόνο φλεβικού δικτύου καταστρέφεται και αυτό με την σειρά του συρρικνώνει το μέγεθος συνολικά του όγκου και της μάζας της κόγχης που απέφρασε την ρινική κοιλότητα και δυσχέραινε την ομαλή ροή του αέρα από την μύτη προς τους πνεύμονες.
Άλλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι οι εσχάρες από την «καυτηρίαση» συρρικνώνονται εδώ κατά πολύ λιγότερο σε σχέση με όλες τις άλλες μεθόδους.
Τέλος σε επιλεγμένα περιστατικά που το Στραβό Διάφραγμα εμφανίζεται σαν «άκανθα» οστέινη ή οστεινοχόνδρινη, μπορούμε να εξαχνώσουμε αυτό το ανατομικό εμπόδιο στο Ιατρείο την ίδια χρονική στιγμή ταυτόχρονα με την υπόλοιπη διαδικασία συρρίκνωσης των κογχών. Αυτό το Laser έχει αυτή την δυνατότητα να κόβει και να εξαχνώνει μικροοστικές δομές, ιδιότητα την οποία δεν έχει το Laser CO2 (Διοξείδιο του Άνθρακα).
Οι συνήθεις μέχρι τώρα τεχνικές εφαρμόζονται υπό την καθοδήγηση συνήθως μετωπιαίου φωτισμού ή μικροσκοπίου και σπανίως σε ορισμένες περιπτώσεις μόνο με ενδοσκόπιο.
Στην παρούσα μέθοδο από την αρχή μέχρι το τέλος η όλη διαδικασία διενεργείται με camera υψηλής ευκρίνειας ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΑ και υπό την άμεση απεικόνιση σε οθόνη υψηλής επίσης ευκρίνειας. Σε ειδικό εργαλείο το οποίο εισέρχεται στην ρινική κοιλότητα είναι σχεδιασμένη θήκη για το κατάλληλο ενδοσκόπιο πανοραμικής εικόνας, για την διολίσθηση της εύκαμπτης ίνας του Laser και σωληνίσκο απαγωγής – αναρρόφηση του προκύπτοντος καπνού από την εξάχνωση με το Laser.
Όλα αυτά συντείνουν ώστε η συρρίκνωση να είναι στοχευμένη στα σημεία που είναι υπεύθυνα για την δυσλειτουργία της ρινικής αναπνοής.
Με την μέθοδο αυτή είναι δυνατή η επέμβαση μέχρι την «ουρά» της κόγχης που βρίσκεται 12 εκατοστά από την είσοδο της μύτης. Μόνο ενδοσκοπικά μπορεί να φθάσεις και να επέμβεις σε αυτή την απόσταση. Βασική αιτία της αναποτελεσματικότητας των προγενέστερων μεθόδων ήταν η αδυναμία για τις περισσότερες τεχνικές να διενεργούνται με σύγχρονη ενδοσκοπική εικόνα έτσι ώστε να ελέγχεται βήμα βήμα η επέμβασή. Μετά τα ανωτέρω ο ασθενής αποχωρεί από το Ιατρείο ανακτώντας άμεσα την φυσιολογική του αναπνοή.
H Καυτηρίαση – Συρρίκνωση υπερτροφικών ρινικών κογχών που προκαλούν έντονη ρινική δυσχέρεια αναπνοής, με ειδικό DIODE Laser στο ιατρείο, γίνεται χωρίς αιμορραγία και πωματισμούς στη μύτη. Η αποκατάσταση της αναπνοής είναι άμεση και ο ασθενής επιστρέφει στην εργασία του μετά από μια ώρα.
Laser για συρρίκνωση – πλαστική ρινικών κογχών
Υπέρηχος για συρρίκνωση – πλαστική ρινικών κογχών
Οδηγίες σε ασθενείς προ και μετά επέμβαση F.E.E.L.S | Functional Endoscopic Endonasal Laser Surgery (Λειτουργική Ενδοσκοπική Ενδορρινική Χειρουργική με Laser)
Δύο ημέρες προτού έρθετε για την επέμβαση θα πρέπει να αρχίσετε να παίρνετε τα παρακάτω φάρμακα με την ακόλουθη σειρά:
- Ένα χάπι αντισταμινικό XOZAL ή ΖΙΡΤΕΚ κάθε βράδυ, που θα συνεχίσετε και 10 ημέρες μετά
- Εάν δεν είστε διαβητικός, κάνετε μια ένεση Propiochrone ενδομυικά
- Spray Otrivin σε κάθε ρουθούνι, πρωί, μεσημέρι, βράδυ και μετά 15΄-20΄ κάνετε Ρινοπλύσεις με ειδική συσκευή υδατικού περιεχομένου, Otosan
- Ψεκασμός μύτης μετά από 20΄ από τις ρινοπλύσεις, πρωί – βράδυ με spray Nasonex επί 20 ημέρες, από ένα ψεκασμό σε κάθε ρουθούνι
- Μετεγχειρητικά, κάθε βράδυ θα βάζετε Spray NewMed σε κάθε ρουθούνι για 20 ημέρες
Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία (spray και αλοιφή ξυλοκαίνης). Ο πόνος είναι μηδαμινός και υπάρχει απλώς μια παρoδική ενόχληση.
Η επέμβαση στις κόγχες με ειδικό L.A.S.E.R. και η σχετική αναισθησία διαρκούν συνολικά από 45’ έως 1 ώρα μαζί με την αναμονή παρακολούθησης μετεγχειρητικά, χωρίς γάζες στη μύτη και με άμεση απελευθέρωση της αναπνοής!
Στη συνέχεια αφού όλα πάνε καλά, όπως συμβαίνει κατά κανόνα στο 95%, μπορείτε να επιστρέψετε στην οικία σας και την επόμενη μέρα στην εργασία σας.
Την πρώτη εβδομάδα μετά την εφαρμογή του Laser η μύτη σας θα είναι αρκετά βουλωμένη από το αναπόφευκτο οίδημα και τις εσχάρες (καύκαλα) από την καυτηρίαση.
Καθημερινά θα φροντίζετε την μύτη σας όπως προεγχειρητικά. Κάθε μέρα που περνάει θα αποβάλλονται με το φύσημα της μύτης αναμενόμενες μικροεσχάρες (κόρες, κίτρινες – φαιοκίτρινες) που δεν είναι ούτε πύον ούτε μόλυνση, που μπορεί να μυρίζουν. Θα υπάρχει μια διαρκής ενόχληση στην ρινική σας αναπνοή μέχρι να πραγματοποιηθεί η αποβολή όλων αυτών των καταλοίπων που θα διαρκέσει 2-3 εβδομάδες, οπότε και θα επιτευχθεί το τελικό αποτέλεσμα που βελτιώνει την Ρινική Αναπνοή.
Την 10η περίπου μετεγχειρητική ημέρα όπως επίσης και την 20η θα επισκεφθείτε ξανά τον Γιατρό για ενδοσκόπηση της μύτης και καθαρισμό από τα τελευταία κατάλοιπα της καυτηρίασης. Εάν αιμορραγήσει λίγο ή μέτρια, μπορείτε να βάλετε ένα βαμβάκι βρεγμένο με λίγο οξυζενέ στο ρουθούνι που αιμορραγεί για 10 λεπτά. Σε περίπτωση που η αιμορραγία είναι πιο σοβαρή και δεν σταματά τότε επικοινωνείτε με τον Γιατρό τηλεφωνικά.
Η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος είναι μία συνηθισμένη πάθηση κατά κανόνα συγγενής και λιγότερο επίκτητη και απαντάται στο 80% και πλέον σε άρρενες. Στην καθομιλουμένη διατυπώνεται σαν «κοκκαλάκι στη μύτη», ή «στραβό διάφραγμα», ή «κρεατάκια στη μύτη».
H Υπερτροφία Ρινικών Κογχών και η Σκολίωση Ρινικού Διαφράγματος (Στραβό διάφραγμα) είναι οι βασικοί ανατομικοί παράγοντες που οδηγούν στη ρινική αναπνευστική δυσχέρεια. Ενώ παλιότερα θεωρούσαμε το διάφραγμα την κυριότερη αιτία ανεπαρκούς ρινικής αναπνοής, έχει πλέον αποδειχθεί ότι οι υπερτροφικές κόγχες παίζουν συχνά σημαντικοτερο ρόλο και σε πολλές περιπτώσεις η συρρίκνωση τους αρκεί από μόνη της να φέρει το επιθυμητό αναπνευστικό αποτέλεσμα.
Η παθοφυσιολογία των πολυπόδων στις ρινικές κοιλότητες και στα παραρρίνια δεν έχει πλήρως διαλευκανθεί. Αρκετοί πάντως από τους ασθενείς με πολύποδα στη μύτη έχουν αλλεργικό υπόστρωμα και ακόμη ένα μικρότερο ποσοστό παράλληλα με τους πολύποδες στη μύτη και στα παραρρίνια αναφέρει και κρίσεις βρογχικού άσθματος.